Image Image Image Image Image
Scroll to Top

To Top

Select a Page:
More Info
Read More
het WERKhuis het WERKhuis het WERKhuis het WERKhuis het WERKhuis het WERKhuis het WERKhuis het WERKhuis het WERKhuis

het WERKhuis

Het WERKhuis is in de 19e eeuw gebouwd als ‘bakhuis’, horende bij de toenmalige boerderij op deze locatie. In de jaren ’30 van de vorige eeuw is dit bakhuis vergroot om dienst te gaan doen als timmerwerkplaats, ook wel ‘werkhuis’ genoemd. Al vanaf 1830 gaat het timmermanvak van vader op zoon in de familie van onze opdrachtgever. Deze oude timmerwerkplaats is een tastbare verteller van deze geschiedenis.

Op het moment dat onze opdrachtgever dit pand weer in eigendom kreeg was het erg in verval geraakt en kreeg Bouwkunst de kans een ‘derde leven’ te geven aan dit historische gebouwtje. Door een zorgvuldige renovatie en herbestemming is een energiezuinig gebouw ontstaan, met hedendaags comfort en diverse mogelijkheden.
Aan de binnenzijde van de historische gemetselde buitenmuren is een nieuwe geïsoleerde schil (vloer, wanden, dak) geplaatst, opgebouwd uit houten I-beams met ecologische isolatie. Daarnaast zijn onder andere een bodem-lucht warmtewisselaar en ‘passiefhuis’ technieken toegepast om de energievraag tot een minimum te beperken en het comfort te vergroten. Ook zijn er voorzieningen getroffen waardoor het gebouw flexibel blijft naar de toekomst toe; er kan gewerkt, gewoond en vakantie gevierd worden. Door deze mogelijkheden gaat het gebouw ook functioneel een duurzame toekomst tegemoet.

De voorzijde van het pand is zorgvuldig gerestaureerd. Aan de achterzijde is een grote, gebouwhoge pui geplaatst. Deze werkt als een schilderijlijst naar het achterliggende erf. Het onderste gedeelte is een speciaal voor dit project ontwikkelde kierdichte taatsdeur uit eikenhout. Hierdoor werkt de deur in gesloten situatie als een groot raam naar de buitenruimte. Bij lekker weer gaat hij open en wordt de relatie tussen binnen-buiten nog groter.
Om het gevoel van een timmerwerkplaats te behouden zijn de nieuwe binnenmuren en vloeren ook industrieel aangepakt. De oude balklaag is in het zicht gelaten, de vloer is een gevlinderde betonvloer en de wanden en dak zijn afgewerkt met vuren multiplex platen. Ook de sanitaire ruimtes zijn in dit industriële thema uitgewerkt. Het WERKhuis heeft zo een verrassend eigentijdse en warme sfeer gekregen, met een knipoog naar het historische gebruik.

contact
Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?
De koffie staat klaar of bel/mail ons even:
mail@bouwkunst.eu
+31 (0)499 57 4627

Uw naam (verplicht)

Uw e-mail (verplicht)

Uw telefoonnummer (verplicht)

Onderwerp

Uw bericht